Bio-Agro plánuje pri Turčianskych Tepliciach biometánovú stanicu

27.01.2013 Martin

Bratislava 27. januára (TASR) - Spoločnosť Bio-Agro, s.r.o., plánuje vybudovať pri Turčianskych Tepliciach biometánovú stanicu (BMS) Vieska za približne 13 miliónov eur. Vyplýva to zo zámeru, ktorý spoločnosť predložila na posúdenie vplyvov investície na životné prostredie (EIA) a podľa ktorého sa projektom vytvoria 2 nové pracovné miesta pre zamestnancov obsluhy a 2 pracovné miesta pre servis a údržbu.

Účelom navrhovanej činnosti je výstavba a prevádzkovanie BMS, výroba biometánu z biomasy (kukuričnej siláže a trávnej senáže) z produkcie firmy AFG, s.r.o. V BMS bude anaeróbnou premenou biomasy vo fermentačných nádržiach vznikať bioplyn a digestát, ktorý sa využije ako hnojivo pre účely AFG, s.r.o. Bioplyn sa bude v čističke plynu spracovávať na biometán a následne sa bude vtláčať do rozvodov plynu Slovenského plynárenského priemyslu. Predpokladaná produkcia bioplynu bude na úrovni 26.400 až 36.000 m3/deň.

Záujmové územie projektu sa nachádza na západnom okraji mesta Turčianske Teplice. Tvorí ho areál bývalého poľnohospodárskeho družstevného dvora, ktorý sa v súčasnosti využíva ako skládka stavebnej sute. Začiatok výstavby projektu sa predpokladá v marci a ukončenie v decembri tohto roku.

Bio-Agro, s.r.o., Turčianske Teplice vznikla v júli 2010. Predmetom jej činnosti je najmä poskytovanie služieb súvisiacich so starostlivosťou o zvieratá, ako aj v lesníctve, poľovníctve i poľnohospodárstve. Firma eviduje základné imanie vo výške 5000 eur, jej spoločníkmi sú 3 fyzické osoby.
 

Vyberte región